BUĐENJE USNULE LJEPOTE: “Jačanjem partnerstva na lokalnom nivou do stvarne podrške međureligijskom dijalogu”

“Kada radimo na međureligijskom dijalogu budimo sve ono što je usnulo, a dobro je, plemenito i lijepo u BiH”, jedna je od poruka koje će biti upućene sa Konferencije “Važnost jačanja međureligijskog dijaloga na lokalnom nivou u BiH”...

BUĐENJE USNULE LJEPOTE: “Jačanjem partnerstva na lokalnom nivou do stvarne podrške međureligijskom dijalogu”

...koja se održava u Hotelu Holiday u Sarajevu 15. i 16. februara/veljače. Na Konferenciji će se predstaviti uspjesi projekta “Jačanje međureligijskog dijaloga u BiH” (SID), pokazati  rezultati jačanja mreže Međureligijskog vijeća u BiH i podijeliti najbolje prakse. Konferencija ima za cilj promoviranje poruke mira i pomirenja MRV-a široj publici.

“Događaj će uključiti široki spektar ključnih aktera kako bi omogućio značajan sadržaj i jačanje partnerstva radi stvarne podrške međureligijskom dijalogu. Članice i članovi, aktivistice i aktivisti iz 15 lokalnih odbora za međureligijsku saradnju, među kojima i vjerski službenici iz BiH, prisustvovaće Konferenciji na kojoj će mladi i žene promovirati aktivnosti implementirane na nivou odbora kroz SID projekat”, kažu iz Međureligijskog vijeća u BiH najavljujući Konferenciju.

Prvog dana Konferencije, s početkom u 18.00 sati, učesnicama i učesnicima će se obratiti članovi Skupštine MRV-a u BiH uz predstavljanje projekta “Jačanje međureligijskog dijaloga u BiH” i izložbu umjetničkih radova mladih i žena, aktivistica i aktivista iz odbora za međureligijsku saradnju, uz priliku za druženje. Planiran je i nastup benda „Harizma“ sačinjen od mladih aktivista iz Brčkog koji su se angažirali nakon „Samita mladih na Kozari“.

Drugi dan Konferencije, uz prisustvo članova Izvršnog odbora i Sekretarijata MRV-a posvećen je radu MRV-a u BiH na terenu kroz predstavljanje rada 15 odbora za međureligijsku saradnju (Orašje, Banja Luka, Livno, Žepče, Trebinje, Foča, Novi Travnik, Bugojno, Zenica, Bijeljina, Bihać, Brčko, Goražde, Doboj i Tuzla), te najznačajnijijh aktivnosti za mlade i žene kao što su Samit mladih Kozara i Kongres žena vjernica Međugorje i mali grantovi.