Педесетница

У педесети дан након Празника над празницима (Васкрса), а у десети дан по празнику Вазнесења Господњег, богослужбено се прославља празник силаска Светога Духа на Апостоле – Света Педесетница (гр. Πεντηκοστή).

Празник Свете Педесетнице своје коријене и почетке темељи у истоименом Старозавјетном празнику. У педесети дан након јеврејске Пасхе у Старом завјету прослављан је Празник седмица, јер се прослављао у седмој недељи (седмици) по Пасхи -празник почетка жетве пшенице.

Педесетница

На тај дан, празник Педесетнице, сви апостоли су били у Јерусалиму, јер им је Христос прије Вазнесења рекао: „И ево, ја ћу послати обећање Оца својега на вас; а ви сједите у граду Јерусалиму док се не обучете у силу с висине“ (Лк. 24, 49). Апостоли и Богородица су се сабрали на молитву у једној кући. „И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху; И показаше им се раздјељени језици као огњени, и сиђе по један на сваког од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују“ (Дап. 2, 2 - 4). Добили су неизмјерну снагу и способност да проповједају Христа свим народима, јер им силаском Светога Духа постаде јасно све што им је Христос говорио и почеше говорити страним језицима.

Апостол Петар је изашао на кров куће у којој се то десило да проповиједа многобројном окупљеном народу. Проповиједао је о Христу, смрти, васкрсењу и вазнесењу Исуса Христа и о послању Светога Духа које су сви тада видјели. Ријечи светога Петра утицале су на окупљене који су, спознавши гријех који су учинили распећем Исуса Христа, питали шта да раде а Петар их је упућивао да се покају и крсте у име Исуса Христа: ради опроштаја гријехова и примања дара Духа Светога. Многи су послушали ријечи св. Петра и тога дана се крстило око три хиљаде људи.

Силаском Светога Духа на апостоле основана је Црква Христова на земљи од Господа Исуса Христа. Често Педесетницу називамо рођенданом Цркве.

У спомен овог важног и знаменитог догађаја, силаска Светог Духа на апостоле и у славу и част Свете Тројице и посебно у славу и част Светога Духа, црква слави празник који се зове Педесетница, јер се слави у педесети дан послије Пасхе, када су и Јудеји славили своју Педесетницу. У хришћанској цркви овај празник зове се: Дан силаска Светога Духа на апостоле, Духови, Тројичин дан. Како у Старом Завјету, тако и у хришћанској цркви празник Педесетнице је један од највећих празника, један од дванаест великих празника годишњих.

На овај празник Православна Црква украшава храмове, у које се уноси зелена трава, гранчице од липе и цвијеће, символишући прољетним гранчнцама и цвијећем духовно обновљење људи силом Светога Духа. Од траве се плету вијенци који се чувају у домовима до сљедеће Педесетнице.

Раденка Дракул