Osuda verbalnog napada i prijetnji upućenih svešteniku Branislavu Borovčaninu

Iz medija smo saznali da su upućene opasne prijetnje svešteniku Branimiru Borovčaninu iz Blagaja kod Mostara i mostarskim Srbima koji su juče došli u Crkvu Svetog Vasilija Ostroškog u ovom mjestu da prisustvuju liturgiji i tradicionalnom saboru za Veliku Gospojinu.

Osuda verbalnog napada i prijetnji upućenih svešteniku Branislavu Borovčaninu

U razgovoru sa sveštenikom smo saznali da se radi o sporadičnom incidentu koji neće narušiti dobre komšijske odnose koje gaje stanovnici Blagaja. Prema riječima oca Branimira sama Trpeza ljubavi koja je služena na jučerašnjem pravoslavnom prazniku Velike Gospojine je bila posjećena i od komšija muslimana i katolika. To svjedoči o zajedničkom životu stanovnika Blagaja a ovaj incident i prijetnje upućene preko društvenih mreža neće unijeti nemir u ovu lokalnu zajednicu.

 

Međureligijsko vijeće u BiH osuđuje ovaj verbalni napad na sveštenika i povratničku zajednicu pravoslavnih Srba. Od nadležnih organa tražimo da sa ozbiljnošću pristupaju slučajevima upućivanja prijetnji a da u ovom konkretnom slučaju identifikuju i adekvatno kazne počinioca.

 

Recimo NE govoru i djelima mržnje! Šaljimo poruke pomirenja i praštanja!