OMS Tuzla o slučaju skrnavljenja katoličkoga groblja „Veresika“ u Tuzli

Odbor za međureligijsku suradnju (OMS) Tuzla oštro osuđuje vandalski čin skrnavljenja katoličkoga groblja „Veresika“ u tuzlanskome rubnom naselju Tetima, koji je izvršen u dva navrata ovoga mjeseca: prvi puta u noći s 18. na 19. siječnja 2020. i drugi put u noći s 22. na 23. istoga mjeseca.

OMS Tuzla o slučaju skrnavljenja katoličkoga groblja „Veresika“ u Tuzli

U prvome vandalskom činu nepoznati počinitelji su provalili u montažni objekt u sklopu groblja, koji služi kao tehnička podrška radnicima koju ukapaju pokojne, pri čemu je obijen lokot, razbijena vrata, razbacane i uništene stvari te je otuđeno nekoliko predmeta iz samoga objekta. Iste noći su spomenuti provalnici palili vatru na platou ispred kapele ispraćaja unutar samoga groblja, te za to koristili svijeće i svijećnjake, koje su otuđili s obližnjih grobova. Slučaj ovoga vandalskoga čina prijavljen je policijskoj stanici Tuzla, te su službenici policije načinili uviđaj i potraga za počiniteljima traje.

Drugi čin ovoga vandalskoga djela je uistinu iznenadio i zabrinuo stanovnike naselja Kosci i Tetima, koji svoje umrle pokapaju na ovome groblju. Naime, navedene noći (22. na 23. siječnja) vjerojatno ista skupina vandala je unutar samoga groblja svjesno polupala svijećnjake, nosače cvijeća, kipove i druge stvari koje su bile na pojedinim grobovima. Najmorbidniji čin je otvaranje nekoliko grobnica, čime su zaista oskrnavljena mjesta posljednjega prebivališta naših sugrađana.

Uz osudu ovoga čina, apeliramo na nadležne instutucije, osobio MUP TK, da istraži i otkrije počinitelje ovoga vandalskoga skrnavljenja grobova naših sugrađana na katoličkom groblju „Veresika“ te pozivamo cjelokupnu javnost, političke i pravosudne instutucije da, koliko je to u njihovoj moći, učine sve da se ovakvi čini ne ponavljaju. Naime, sličnih skrnavljenja grobova na ovoj lokaciji bilo je i ranije i nadležne institucije nisu niti dostatno istražile niti procesuirale eventualne počinioce. Iz toga razloga građani ovih tuzlanskih naselja su zabrinuti i iznenađeni nebrigom nadležnih institucija.

OMS Tuzla, a koji okuplja vjerske zajednice grada Tuzle i TK u projektu međureligijskoga dijaloga i pomirenja, također upozorava javnost da se ograđuje od svake vrste političke ili nacionalističke manipulacije ovim gnusnim činom te još jedanput poziva sve građane grada Tuzle i sve ljude dobre volje da rade na stvaranju kulture međusobnoga poštivanja naših razlika i religija ali i na dostojanstveno ophođenje s mjestima na kojima počivaju naši pokojni sugrađani i sugrađanke.  

 

U ime OMS Tuzla

 

Marina Rajner, JO Tuzla, predsjednica 

Merim Đulović, IZ

Miloš Trišić, SPC

Fra Franjo Ninić, KC-FPBS