DA SE ZLO NE PONOVI: U Orašju obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

U Školskom centru fra Martina Nedića u Orašju obilježen je Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, javljaju iz Odbora za međureligijsku suradnju (OMS) Orašje.

DA SE ZLO NE PONOVI: U Orašju obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

„Svi učenici i njihovi profesori su u amfiteatru škole poslušali govor Igora Kožemjakina, stručnog suradnika u Međureligijskom vijeću u BiH, pogledali dokumentarni film „Memory of the Camps“ te su u holu škole mogli pogledati i izložbu na temu holokausta i antisemitizma. Cijeli program je osmislila i s učenicima realizirala Lucija Lukač, profesorica povijesti, uz malu pomoć Joze Jezerčića, vjeroučitelja i tajnika Odbora za međureligijsku suradnju Orašje“, kažu iz OMS Orašje podsjećajući kako već godinama učenici i profesori Školskog centra fra Martina Nedića obilježavaju Dan sjećanja na žrtve holokausta:

„Budući da je ove godine Dan sjećanja padao u nedjelju, a u ponedjeljak su bila zakazana školska natjecanja, profesorica Lucija Lukač je odlučila Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježiti u utorak, 29. siječnja. Prvo je Azra Saltović, učenica trećeg razreda gimnazije i volonterka OMS-a Orašje, pročitala govor što ga je, baš za ovu prigodu, napisao Igor Kožemjakin, stručni suradnik pri Međureligijskom vijeću u BiH i član jevrejske zajednice Sarajevo. U svom govoru on je iznio potresne činjenice o stradanju Jevreja u Drugom svjetskom ratu te naveo i nekoliko razloga zašto se obilježava taj dan. Između ostalog naglašeno je da se on obilježava kao sjećanje na žrtve, ali i kao opomena svima nama da se takvo što ne dogodi ponovno“.

Nakon govora uslijedio je dokumentarni film „Memory of the Camps“ kojeg su preveli, titlove montirali i prilagodili Ivica Dominković, Luka Brašnić i Đuro Baotić, učenici 4. razreda gimnazije.
Uz govor i film, učenici su mogli pogledati i kratku izložbu o holokaustu i antisemitizmu. Izložbu su pripremile Donatela Topić i Marija Ćavarović, učenice 3. razreda gimnazije.