У Фочи потписан споразум о сарадњи између Општине Фоча и Одбора за међурелигијску сарадњу

У Фочи потписан Споразум о сарадњи између општине Фоча и Одбора за међурелигијску сарадњу Фоча. Споразум су потписали начелник општине Радисав Машић и предсједавајући одбора протојереј ставрофор др Ненад Тупеша.

У Фочи потписан споразум о сарадњи између Општине Фоча и Одбора за међурелигијску сарадњу

Отац Ненад Тупеша је рекао да је ово значајан догађај, када представници цркава и вјерских заједница и локалних структура власти препознају и дешифрују проблеме који су били последица рана историје на овим просторима, али да покушавамо да препознамо који је лијек за будућност, за превазилажење свих евентуалних неспоразума. То и јесте циљ рада одбора. Да доприноси једном складном заједничком животу на територији општине гдје ми делујемо, и да тако свједочимо и свим околним општинама.
Истакао је да смо кроз свој двогодишњи рад, а као један од најмлађих одбора, остварили низ пројеката углавном за младе, ту су шаховске секције, помоћ карате клубу, изложбе, опремање библиотеке заједничког међурелигијског мастер студија, бројне посјете вјерских објеката, округли столови. Захвалио се начелнику што је изразио жељу да потпишемо овај Споразум о сарадњи, како би све ово функционисало ефикасније.

Начелник је истакао да је локална заједница подржала међурелигијски дијалог још прије неколико година и прије него што је дошло до формалног споразума и да се радо укључује у ту врсту дијалога, јер је ово дијалог који гледа у будућност, који се заснива на људским вриједностима које су унутрашње. Сматра да је богатство оно што човјек носи у себи и да се на том нивоу води дијалог, када је ријеч о међурелигијском дијелогу.

Потписивању су присуствовали и члан одбора Миралем еф. Хоџић, предсједник скупштине општине Фоча Изет Спахић, секретар и активисти одбора.
Захваљујемо се Џенану еф. Имамовићу који је дошао испред одбора Горажде да присуствује овој свечаности, те тако потврдили добру сарадњу међу одборима.

Испред Међурелигијског вијећа у БиХ присуствовале су Хелена Мартиновић и Биљана Тешановић, које су изјавиле да је ово велики тренутак за све јер је сада озваничена сарадња између општине и одбора.

Раденка Дракул,

Секретар ОМС Фоча

У Фочи потписан споразум о сарадњи између Општине Фоча и Одбора за међурелигијску сарадњу1
У Фочи потписан споразум о сарадњи између Општине Фоча и Одбора за међурелигијску сарадњу2
У Фочи потписан споразум о сарадњи између Општине Фоча и Одбора за међурелигијску сарадњу3