Osuda incidenta u Zvorniku

U toku jutra je na adresu Vijeća proslijeđena prijava incidenta koji se dogodio u toku noći 24. na 25. 7. 2019. u Zvorniku kada je grupa od pet mladića gađala ogradu Riječanske džamije u centru Zvornika. Medžlis IZ Zvornik je ovaj incident prijavio SJB Zvornik. U prijavi se navodi kako je materijalna šteta zanemariva ali činjenica da se ovakvi incidenti uopšte događaju boli i predstavlja ozbiljan problem.

 

 

Osuda incidenta u Zvorniku

Kako se dalje navodi u prijavi, radi se o incidentu koji se ponavlja s vremena na vrijeme što upućuje na to da se na prevenciji ne radi dovoljno. Policija je identifikovala počinioce, a tri od pet počinilaca su maloljetne osobe.

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost i najoštrije osuđuje navedeni incident. Vjerski objekti se smatraju simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekat može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području.

Od nadležnih organa tražimo da se poduzmu zakonom propisane mjere jer smatramo da se za napade na vjerske objekte moraju izricati oštrije kazne jer je to jedini način koji će zadovoljiti žrtve i preventivno djelovati kako se slični slučajevi ne bi ponavljali u budućnosti.

U sklopu projekta Monitoring  napada na vjerske objekte, MRV BiH vodi evidenciju o svim napadima na vjerske objekte već više od sedam  godina, kako bi zajedničkim naporima predstavnika vjerskih zajednica i crkava, predstavnika nadležnih organa vlasti i angažmanom medija obezbijedili bolju zaštitu svim vjerskim objektima i drugim objektima od značaja za crkve i vjerske zajednice širom BiH.