OSUDA INCIDENTA U HAREMU DŽAMIJE U NOVOJ KASABI

Kancelarija Međureligijskog vijeća u BiH je primila obavjest o incidentu u Novoj Kasabi koji se desio u haremu džamije u Novoj Kasabi, gdje je NN lice ili više njih pokidalo vjersku i državnu zastavu. Kako navode iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, državna zastava je pokidana dok je vjerska zastava kompletna skinuta i odnešena. O ovom nemilom događaju je obavještena Policijska stanica Milići.

 

OSUDA INCIDENTA U HAREMU DŽAMIJE U NOVOJ KASABI

Međureligijsko vijeće u BiH najoštrije osuđuje ovaj napad na obilježja države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH. Apelujemo na institucije države da zaštite vjerske objekte koji su u poslijednje vrijeme opet na udaru nakon dužeg perioda relativno smanjenog broja incidenata.

Posebno smo zabrinuti zloupotrebom vjere i vjerskih simbola u svrhu stvaranja atmosfere netrpeljivosti i nepovjerenja među pripadnicima različitih crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Međureligijsko vijeće u BiH ostaje trajno opredjeljeno izgradnji mira i suživota u našoj zemlji što podrazumjeva i poštovanje i čuvanje naših vjerskih objekata, našeg zajedničkog kulturnog naslijeđa.

U iskrenoj nadi da ćemo zajedničkim naporima doprinijeti stavanju atmosfere ugodne za život svih vjernika i građana pozivamo i druge društvene faktore da osude ovaj incident ali i sve druge incidente u svojim lokalnim zajednicama.