OSUDA INCIDENATA U ZVORNIKU I BIJELJINI

Međureligijsko vijeće u BiH je u proteklom periodu zaprimilo 2 prijave napada na imovinu Islamske zajednice.  Od Medžlisa IZe Zvornik smo obavješteni kako su u noći 7. na 8. 6. 2019. na gradskom mezarju Kazanbašća u Zvorniku porušena četiri nišana-nadgrobna spomenika o čemu je obavještena Policijska uprava u Zvorniku.

Medžlis IZe Bijeljina nas je obavijestio kako su u dva navrata, 11. na 12. ( na mjesto predviđeno za lijepljenje smrtovnica ispred Atik džamije) i 12. na 13. 6. 2019. (na vratima kancelarije Medžlisa IZe Bijeljina i kapiji Atik džamije) lijepljeni leci uvredljivog sadržaja sa natpisom „nož, žica, Srebrenica“ kao i letak sa srpskom trobojkom, mapom Kosova i natpisom „Otadžbina je ovo Srbina“ kao i letak sa likom Draže Mihajlovića i natpisom „Naši preci padoše davno, ime ti Srbijo postade slavno“. I o ovom incidentu je obavještena Policijska uprava Bijeljina.

OSUDA INCIDENATA U ZVORNIKU I BIJELJINI

Ponovno apelujemo na institucije države da zaštite vjerske objekte koji su u poslijednje vrijeme opet na udaru nakon dužeg perioda relativno smanjenog broja incidenata.

Posebno smo zabrinuti ovim napadima u svrhu stvaranja atmosfere netrpeljivosti i nepovjerenja među pripadnicima različitih crkava i vjerskih zajednica u BiH kao i rušenjem nadgrobnih spomenika što predstavlja opasnu poruku mržnje i isključivosti, koja izaziva duboku uznemirenost vjernika i ostalih građana.

Međureligijsko vijeće u BiH ostaje trajno opredjeljeno izgradnji mira i suživota u našoj zemlji što podrazumjeva i poštovanje i čuvanje naših vjerskih objekata, našeg zajedničkog kulturnog naslijeđa.

U iskrenoj nadi da ćemo zajedničkim naporima doprinijeti stavanju atmosfere ugodne za život svih vjernika i građana pozivamo i druge društvene faktore da osude ovaj incident ali i sve druge incidente u svojim lokalnim zajednicama.